Cara Semak Bil Elektrik (TNB) Online

Pada yang belum tahu, bil elektrik – Tenaga Nasional Berhad (TNB) boleh disemak secara online. Cara untuk membuat semakan adalah seperti berikut :

Layari laman portal www.mytnb.com.my. dan klik Register Now :

(p/s : klik pada gambar untuk melihat dengan lebih jelas) 

 

mytnb1

 

Setelah paparan di bawah dipaparkan, pilih Register for myTNB Account yang berada di sebelah kiri dan klik Register Now : 

 

mytnb2

 

Masukkan butiran diri dan klik Create Account :

 

mytnb3

 

Then, satu email akan dihantar ke email account yang telah didaftarkan. Check your email dan klik Activate Account. You akan terus dibawa ke website seperti paparan di bawah : 

 

mytnb4

 

Sign In dan pilih kotak “Individual” :

 

mytnb5

 

Klik Manage Account di menu yang berada di sebelah kiri. Tiada rekod bil yang akan tertera sebab you baru register. Oleh itu, masukkan No. account bil eletrik dengan menekan butang Add Account :

mytnb6

 

Bila paparan di bawah dipaparkan, masukkan No account tnb. Nak tahu dimana nak dapatkan no. account tnb, sila tengok di bil-bil yang you ada simpan.

 

mytnb7

 

Selepas itu masukkan No. account :

 

mytnb8

 

Klik My Dashboard di menu sebelah kiri. Klik View Details untuk semak bil elektrik :

 

 

mytnb9

 

Bila berada di paparan berikut, boleh pilih samada nak tengok your current bill atau your payment history :

 

mytnb12

 

Boleh print bill dengan sendiri :

 

mytnb11

 

Bukan setakat semak bil eletrik sahaja, tapi dalam mytnb ni ada beberapa servis yang boleh dibuat secara online seperti open dan close account tnb, upgrade & downgrade, semak status permohonan dan change tenancy.  Syarikat swasta dan agensi kerajaan pun boleh semak di portal ni. 

 

mytnb10

 

So, kalau bil hilang, tak ingat letak di mana, tak sure ada tunggakan ke tak, tak payah pening-pening nak fikir. Layari je portal myTNB. Settle. Senang kan? 🙂

Bagi semakan bil air (SYABAS), boleh rujuk sini : Cara Semak Bil Air (SYABAS) Online

Until then…

 

 

Scroll Up