Vaseline Merawat Masalah Kulit Kering

Untuk sesiapa yang mempunyai masalah kulit kering, this is the right article for you to read. Kenapa? Sebab apa yang i nak share ni keberkesanannya adalah 100% berkesan. Tak perlu habiskan duit berbelanja untuk harga lotion yang boleh mencecah sehingga ratusan ringgit. Actually, I dah lama nak share this story on my blog tapi disebabkan ada story lain yang i dahulukan, i terpaksa tangguh.


 


Ni adalah masalah kulit kering yang paling teruk i pernah dapat. Di bahagian kaki sepanjang 14cm. Memang jelas nampak. Kulit i ni bukan sahaja kering dan menggelupas tetapi cukup pakej dengan gatal dan di sekitar kawasan kulit bertukar warna merah. Sebelum i mengambil keputusan untuk menggunakan vaseline, i dah cuba ubat sapuan yang i beli di farmasi, pelbagai home remedies dan juga lotion for dry skin yang harganya agak mahal. None of them work. For 7 months i cuba dan perubahan yang i nampak hanyalah warna kulit i bertambah merah. It scared the sh*t out of me since i memang someone yang menitik beratkan penjagaan kulit. Sayang kulit oi! I sendiri tak tahu macam mana i boleh dapat this skin problem. Stressed gila i that time nak cari solution. Akhirnya i ambil keputusan untuk cuba Vaseline yang i beli dengan harga lebih kurang RM5.00 di Watson. It took like 2 weeks untuk nampak perubahan. Kulit i pulih sepenuhnya pada bulan ke-2 i pakai vaseline. Apa yang i buat, i sapukan vaseline di sekitar kawasan kulit kering setiap 2 jam. Ke mana sahaja i pergi, Vaseline mesti ada dengan i. Terus-terang, memang sangat memerlukan dedikasi. I tak biarkan kulit kering i macam tu je tanpa sapuan vaseline. It works. Leganya hati alahai bila i tengok ada perubahan. Kulit i kembali licin tanpa ada sebarang parut. Sekarang i cuma maintain my skin with Nivea Creme. Ohh…how i wish i had tried this sooner.

Long story short, i sendiri tak tahu kenapa i tak terfikir untuk cuba vaseline dari awal sedangkan setiap kali i ada cracked heels, i akan heal my cracked heels with vaseline. It made my cracked heels gone completely. Untuk yang tertanya-tanya Vaseline yang mana satu. Yang lotion tu ke? Nope. Bukan yang lotion but Vaseline Pure Petroleum Jelly. Kelebihan Vaseline yang lain sebenarnya banyak. Boleh baca article ni – 21 Life Changing Vaseline Beauty Hacks That Will Save You Money. Tapi setakat ni, yang i pernah cuba hanyalah untuk dry skin, lip scrub, cracked heels & juga for my eyelash. 

So to all wonderful women out there, make sure jadikan vaseline produk yang wajib ada. Vaseline is one true life saving!

Until then….

 

 

 

Scroll Up