Category: Tutorial

Cara Mendaftar Dan Mengakses Portal myASNB

Hello guys! Tau tak sekarang ni dah boleh semak baki simpanan Amanah Saham Bumiputera (ASB) secara online? Ya, sekarang ni dah boleh dah. Tak perlu susah-susah nak ke kaunter. Tapi,…
Read More

Cara Tebus TM Rewards

Hey guys! Pernah dengar tentang TM Rewards tak? Kalau tak pernah, okay..tak apa. Today i nak explain sikit mengenai TM Rewards ni dan bagaimana cara untuk menebus TM Rewards yang…
Read More

Cara Customize Deskstop Windows 10

  Hello guys! Gambar di atas adalah screenshot bagi desktop komputer i. Nak customize your desktop macam komputer i ni, tak susah pun. I akan ajar step by step. By…
Read More

Cara Untuk Create Blog Di WordPress – (Part I)

Hello guys! This post i tulis khas untuk newbie yang baru nak berjinak dalam dunia blogging. Sebelum tu, i nak intro sikit mengenai Wanderhoney blog. I created this blog pada…
Read More

Cara Untuk Mengawal Dan Menyekat “Haters & Mean Commenter” Di Blog WordPress

Post untuk today is quite useful for wordpress blogger yang baru menceburkan diri dalam dunia blogging. By now, you mungkin sudah tahu yang kita mempunyai kawalan penuh terhadap komen di…
Read More

Cara Pembayaran Online Insurans Prudential BSN

Bagi pemegang sijil insurans kesihatan Prudential BSN, today i nak share cara untuk menggunakan PruBSN touch. Eh..apa PruBSN touch ni? Okay, bagi yang masih belum tahu, PruBSN touch adalah satu…
Read More

Cara Pembayaran Online Cukai Taksiran (MBI)

Bagi yang memiliki kediaman di Ipoh, dari info yang i dapat, Pejabat Pos tidak lagi menerima bayaran cukai taksiran. Bayaran hanya boleh dibuat di Majlis Bandaraya Ipoh (MBI). Walaubagaimanapun, pemilik…
Read More

Cara Pembayaran Online Kompaun MPSJ

Soooooo...for the first time in my life i kena saman melibatkan parking kereta. Haha. Ceritanya bermula disebabkan me and my boyfriend nak makan roti pisang for our breakfast. Both of…
Read More

Cara Aktifkan Kad Bank Untuk Ke Luar Negara

CIMB BANK AKAUN:  1) Login to your CIMB Clicks. Then go to "Settings". Pilih Submenu "Card Services"   2) Tengok di bahagian "Select a service". Klik icon arrow dan pilih submenu…
Read More

Cara Semak Bil Air (SYABAS) Online.

Sebelum ni i pernah share Cara Semak Bil Elektrik (TNB) Online. Today, i nak share Cara Semak Bil Air (SYABAS) Online pula. Cara nak semak bil air ni senang jer. If…
Read More

Cara Delete Favourite Accounts Dalam Maybank2u

For those yang masih tertanya-tanya macam mana cara nak delete favourite accounts di dalam Maybank2u, today i nak share step by step how to delete those accounts. Firstly, you kena…
Read More

Creative Budget Doorgift : Uncang Teh (Tea Bags)

Today i nak kongsi cara untuk buat doorgift uncang teh. Doorgift ni sebenarnya sangat jimat, cuma memerlukan your time, creativity dan juga kesabaran. :) Tapi apapun, sebelum buat doorgift ni,…
Read More

Compare Travel Insurance With GoBear

Travel insurance is worth every cent because we never know what will happen to us while travelling. So, for those yang nak travel tu, having travel insurance is a MUST. Jangan…
Read More

Creative Budget Doorgift : Gula-Gula Cawan Cupcake

Majlis perkahwinan dan doorgift memang tak dapat dipisahkan. Macam dah jadi satu trend setiap kali majlis perkahwinan, pelbagai cenderahati atau doorgift perkahwinan diberikan kepada para tetamu. Pemberian doorgift ini sebenarnya terpulang…
Read More

Cara Semak Bil Elektrik (TNB) Online

Pada yang belum tahu, bil elektrik - Tenaga Nasional Berhad (TNB) boleh disemak secara online. Cara untuk membuat semakan adalah seperti berikut : Layari laman portal www.mytnb.com.my. dan klik Register Now :…
Read More

Jom Semak CTOS Score

Apa itu CTOS? Maksud akronim CTOS adalah Credit Tip Off Service (CTOS) CTOS adalah sistem maklumat utama yang digunakan secara meluas oleh majoriti sistem kewangan negara, syarikat perdagangan dan perniagaan,…
Read More

Cara Terminate Maxis Wireless Broadband Tanpa Perlu Ke Maxis Centre

Today i nak kongsi pengalaman i berurusan dengan pihak maxis secara online untuk terminate my maxis wireless broadband. Actually berurusan dengan pihak Maxis ni tak susah pun. Berdasarkan pengalaman i…
Read More

Cara Apply Air Asia Big Prepaid Mastercard

Pada yang masih tak tahu apa itu Air Asia Big Prepaid Mastercard, fungsi kad ini sebenarnya sama sahaja seperti debit card ataupun credit card. Semua bayaran hanya dibuat dengan menggunakan…
Read More

Cara Transfer Duit Ke Akaun ASB Melalui Maybank2u

Today I nak share dengan semua cara untuk transfer duit ke akaun ASB dengan menggunakan Maybank2u. Firstly, sign in ke akaun Maybank2u. Homepage Maybank2u adalah seperti di bawah :   Klik di bahagian Investment, …
Read More
Scroll Up