Vaseline Merawat Masalah Kulit Kering

Untuk sesiapa yang mempunyai masalah kulit kering, this is the right article for you to read. Kenapa? Sebab apa yang i nak share ni keberkesanannya adalah 100% berkesan. Tak perlu habiskan duit berbelanja untuk harga lotion yang boleh mencecah sehingga ratusan ringgit. Actually, I dah lama nak share this story on my blog tapi disebabkan ada story lain yang i dahulukan, i terpaksa tangguh.


 


Ni adalah masalah kulit kering yang paling teruk i pernah dapat. Di bahagian kaki sepanjang 14cm. Memang jelas nampak. Kulit i ni bukan sahaja kering dan menggelupas tetapi cukup pakej dengan gatal dan di sekitar kawasan kulit bertukar warna merah. Sebelum i mengambil keputusan untuk menggunakan vaseline, i dah cuba ubat sapuan yang i beli di farmasi, pelbagai home remedies dan juga lotion for dry skin yang harganya agak mahal. None of them work. For 7 months i cuba dan perubahan yang i nampak hanyalah warna kulit i bertambah merah. It scared the sh*t out of me since i memang someone yang menitik beratkan penjagaan kulit. Sayang kulit oi! I sendiri tak tahu macam mana i boleh dapat this skin problem. Stressed gila i that time nak cari solution. Akhirnya i ambil keputusan untuk cuba Vaseline yang i beli dengan harga lebih kurang RM5.00 di Watson. It took like 2 weeks untuk nampak perubahan. Kulit i pulih sepenuhnya pada bulan ke-2 i pakai vaseline. Apa yang i buat, i sapukan vaseline di sekitar kawasan kulit kering setiap 2 jam. Ke mana sahaja i pergi, Vaseline mesti ada dengan i. Terus-terang, memang sangat memerlukan dedikasi. I tak biarkan kulit kering i macam tu je tanpa sapuan vaseline. It works. Leganya hati alahai bila i tengok ada perubahan. Kulit i kembali licin tanpa ada sebarang parut. Sekarang i cuma maintain my skin with Nivea Creme. Ohh…how i wish i had tried this sooner.

Long story short, i sendiri tak tahu kenapa i tak terfikir untuk cuba vaseline dari awal sedangkan setiap kali i ada cracked heels, i akan heal my cracked heels with vaseline. It made my cracked heels gone completely. Untuk yang tertanya-tanya Vaseline yang mana satu. Yang lotion tu ke? Nope. Bukan yang lotion but Vaseline Pure Petroleum Jelly. Kelebihan Vaseline yang lain sebenarnya banyak. Boleh baca article ni – 21 Life Changing Vaseline Beauty Hacks That Will Save You Money. Tapi setakat ni, yang i pernah cuba hanyalah untuk dry skin, lip scrub, cracked heels & juga for my eyelash. 

So to all wonderful women out there, make sure jadikan vaseline produk yang wajib ada. Vaseline is one true life saving!

Until then….

 

 

 

Please wait...

Subscribe to Wanderhoney

Want to be notified when my article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.
Scroll Up