Penjagaan Kucing : Barang-Barang Keperluan Untuk Kesihatan Kucing

Kucing I, Jack, I dah bela dari umur dia 4 bulan lagi. Pejam celik, sekejap je umur dah 8 tahun. Jack ni kucing indoor. Memang dari kecil I bela di dalam rumah sahaja. I tak nak biasakan dia keluar rumah. If I bawa keluar, peghak dia jangan cakap. I kena pakaikan dia cat leash. So far, Alhamdulillah, sihat lagi kucing I walaupun dah beberapa kali masuk Vet disebabkan batu karang (2016)  & juga jangkitan pada paru-paru (2020). Untuk Jack, I ni memang sanggup berhabis duit to make sure dia sihat dan happy. Today I nak share beberapa barangan keperluan kucing yang I sendiri gunakan untuk Jack. 


1. Rumput kucing/ Cat grass

Kucing secara naturalnya memang suka gigit/kunyah rumput. Disebabkan kucing I ni jenis indoor, I tanam sendiri rumput kucing di dalam rumah. Rumput kucing sangat bagus untuk membantu digestive system dan kurangkan hairballs. Selalunya kucing akan muntahkan balik rumput ni. 


2. Otomax (Ubat telinga kucing)

I pakai ubat ni masa kucing I ada masalah ear mites. Kucing I kerap garu telinga. Telinga dia pun sangat kotor. Nak tahu kucing ada masalah ear mites, boleh tengok telinga dia. If kucing kerap garu dan kotor, then you kena buat something about it. Kalau biarkan nanti boleh jadi melarat. Ubat ni recommendation dari veterinarian. Kucing I pakai sekejap je dah okay. 


3. Bromhexine (Ubat batuk/Cair kahak kucing)

Last year, I perasan dada kucing I berbunyi bila dia bernafas dan kerap batuk. At first I ingatkan batuk biasa. So, I biarkan. Then one day kucing I tiba-tiba nampak macam tak boleh bernafas. Nasib baik I memang ada ubat antibiotik Doxycillin dari kawan I. I trus bagi ubat ni. The next day I bawa pergi vet. Doc cakap kucing I kena lung infection. Doc bagi ubat untuk kucing i makan for a week. Sekarang dah ok dah. I memang  sentiasa ada ubat Bromhexine ni dekat rumah. Setiap kali kucing I batuk-batuk, I akan bagi. So far, Alhamdulillah, ubat ni bagus.


4. Simtec 10mg / Allersin-F 4mg (Ubat selesema kucing)

Ubat Simtec ni ubat yang kita sendiri pun makan. Ubat allergy. I tahu kucing pun boleh makan after vet bagi ubat ni untuk rawat kucing I kerap bersin. Ubat ni pun memang i sentiasa ada dekat rumah. Allersin-F pula adalah  ubat selesema yang i beli online. Both medication setakat ni okay. Kucing I dah jarang bersin.


5. Bexton Immuplus booster

Ini adalah antibodi booster untuk sistem ketahanan badan kucing untuk elakkan penyakit. Sangat digalakkan untuk kucing tua dan anak-anak kucing yang belum kena vaksin. I bagi kucing I vitamin ni masa dia baru lepas baik dari lung infection. 


6. Swache Immuno Pet (Orange flavor)

Yang ini pun  immune booster. You either can use Bexton atau this one. Function lebih kurang sama je. I dah pakai kedua-dua vitamin but I rasa kucing I lebih suka vitamin yang ni. Mungkin sebab flavor dia sedap sikit kot? Selera makan kucing I pun bertambah. 


7. Cat mint

Catmint adalah energy booster untuk kucing. I suka taburkan dekat tilam dia. Dia akan hidu dan golek-golek dekat situ. Elok untuk digest system too. 


8. Catnip

Jangan confuse cat grass, catmint & catnip. Semua benda ni berbeza. Boleh baca di sini. Catnip ni boleh buat kucing high for 1-2 hours. Kira macam “treat” for them. Most of cats memang suka catnip. 


9. Bexton Dermanol Cream (Ubat masalah kulit)

Ubat ni sangat elok untuk disapu dekat kucing yang ada masalah kulit seperti kurap, fungal atau luka. Setiap owner kucing wajib ada ubat ni.


10. Anicide Anti-Tick & Flea Shampoo

I pakai shampoo ni dari mula I bela kucing I. Setakat ni kucing I bebas dari kutu. Vet checked pun memang tak ada. Dia ada masalah kutu masa mula-mula I bela dia. Time tu I kerap mandikan dia dengan shampoo ni. Even sekarang pun dah tak ada kutu, I still pakai shampoo ni. 

 

 

error: Content is protected !!