Tips Untuk Rambut Cepat Panjang.

 

1. Pakai shampoo dan conditioner yang bersesuaian dengan rambut dan kepala. 

I tak boleh pakai sembarangan shampoo sebab boleh buat kepala I ada kelemumur. I juga ada masalah hair fall dan dry hair. After beberapa product I cuba, I finally chose to stick with Seborin (Triple effects shampoo). Siapa yang ada masalah kelemumur dan hair fall, I highly recommend this product. For conditioner pula, I pakai TRESemme Keratin Smooth. This one is really good for dry hair. 


2. Pakai Hair Tonic. 

Punca utama hair fall I adalah disebabkan masalah kelemumur. So, fokus utama I adalah buat kepala I bebas kelemumur. I’ve been using Seborin hair tonic for dandruff for 6 months now. I spray tonic ni di kepala selepas setiap kali I cuci rambut. So far, produk ni sangat membantu. 


3. Berhenti warnakan rambut.

Semua orang yang kenal I tahu yang I tak suka my natural hair color. I suka my hair at least a bit brown-ish. The main reason I potong rambut I pendek adalah untuk biar rambut I tumbuh balik dengan sihat. Disebabkan itu, I berhenti warnakan rambut I supaya pertumbuhan rambut tak terganggu. Maybe someday in the future I akan warnakan balik, but buat masa sekarang, I biarkan dulu. 


4. Ambil supplement Biotin. 

Biotin benefits boleh baca di sini. Supplement yang I ambil adalah Biotin Plus by Natrol


5. Massage kepala sebelum shampoo rambut. 

30 minit sebelum I shampoo rambut, I akan massage my hair with coconut oil. Boleh pakai other oil such as Argan oil or Castor Oil. It indeed takes a lot of effort. Kadang-kadang tu bila I rasa malas, I tak tunggu 30 minutes, I massage dalam 2-3 minit sahaja dan I terus shampoo rambut. It depends pada kerajinan but I always make sure I akan massage my head with oil dahulu sebelum I shampoo rambut.


6. Pakai hair serum yang bersesuaian. 

I pakai Scalp Genesis Root Activating serum by Schwarzkopf for a month untuk aktifkan akar rambut. Produk ni banyak dapat good reviews. You should give it a try too if you tengah cuba untuk mempercepatkan pertumbuhan rambut. 


7. Elakkan pakai hair dryer atau curling iron. 

I biarkan rambut I kering dengan sendiri. Haba dari hari dryer dan curling iron tak elok untuk rambut. Boleh buat rambut rosak. 


8. Massage kepala dengan Lavender essential oil. 

Lavender essential oil terkenal untuk pertumbuhan rambut. Kalau suka rambut Ariana Grande, boleh la cuba pakai lavender oil sebab this is one of her tips too. Bau rambut pun akan jadi wangi. I suka massage kepala I dengan lavender oil 2-3 times a week. Tak perlu cuci. Boleh pakai anytime you want. I pakai Hiqili Lavender Essential Oil. 


Tips di atas berkesan untuk diri I. You boleh cuba tapi dalam masa yang sama don’t forget that our body works differently. We have different genetic. Yang penting, fokus pada masalah rambut dahulu. Apapun, tak rugi mencuba. Good luck! 

 

error: Content is protected !!